Yükleniyor

2023 Yılında, 35 bin yatak kapasitesine sahip 148 yeni otel daha sektördeki yerini alacak

Turizm Proje Dergisi olarak, mevcut bilgilerin güncellendiği ve yeni bilgilerin eklendiği son araştırmalarımızdan oluşturduğumuz, yeni otel projeleri özel haber dosyamıza göre 148 yeni otel 2023 yılında hizmete girecek. Toplamda 35 bin 220 yatak kapasitesine sahip bu tesislerin 67’si 5 yıldız, 40’ı 4 yıldız, 25’i 3 yıldız, 16’sı ise butik otel kategorisindedir.

 

Türkiye’de 2023 yılında hizmete girecek yeni otel projeleri haber dosyamızda, son güncellemelerini yaparak ve yeni bilgilerimizi ekleyerek oluşturduğumuz çalışmaya göre,148 yeni otel daha sektördeki yerini alacak. 2022 yılında hizmete girmiş ve yılsonuna kadar hizmete girecek otel sayısı, toplamda 110 adeti bulacak. Bu bağlamda turizmdeki canlanmayı ve sürekli yenilediğimiz turizm hedeflerini dikkate alarak, bu pozitif eğilimin yatırımlara da yansıdığını söyleyebiliriz. Turizm başkenti olarak nitelediğimiz Antalya, yatak sayıları bakımından yeniden ilk sırada yerini alıyor.  Bu listede Nevşehir’in ilk 5’te olması da bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Otel sayısına göre ise gene bir turizm merkezi olan ve bu yıl oldukça yoğun turist ağırlayan İstanbul başı çekiyor. Türkiye genelinde 41 ilde gerçekleşen yatırımların büyük bölümünün Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını gözlemlemekteyiz.

Turizmimizin gelişimi bağlamında umut vadeden bu rakamsal verilerin yanı sıra 15 yeni otel projesinin 5 tanesi iptal edilirken, 10 tanesi ise beklemeye alındı. Yatırımcı görüşmelerinden edindiğimiz bilgilere göre ekonomik sıkıntıların ve özellikle ürün maliyetlerindeki fiyat artışlarının, tedarikteki aksamaların, bu aksamaların fiyatlara ilave yansımalarının, belirsizliklerin bu iptal ya da beklemeye alınma kararlarında çok önemli payı var. Bazı yatırımcılardan edindiğimiz bilgilere göre yatırımın yönü değiştirilerek, otel projesinden yurt, iş merkezi vb. projelere dönüş gibi çözüm yoluna gidiliyor.

Türkiye’de turizm, tüm bu krizlerden çıkmayı başararak, her zaman, sahip olduğu muhteşem doğası, merkezi konumu, iklimi ve coğrafyası, zengin gastronomi mutfağı, sahip olduğu kültür mirası gibi pek çok çeşitliliği ile önemi koruyacak ve biz ona iyi baktığımız, koruduğumuz sürece de var olmayı sürdürecek. Nitekim 2023 yılı Türkiye’de turizmin yükselişinin süreceği bir yıl olarak gözükmekte. Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre erken rezervasyonlar artık 6 ay önceye çekilmiş durumda.

Yatak sayılarına göre, Antalya 7 bin 443 yatakla ilk sıradaki yerini alırken, Nevşehir beşinci sıradaki yeriyle dikkat çekiyor

Turizm Proje Dergisi olarak yaptığımız araştırmaya göre 2023 yılında 148 yeni otel daha sektördeki yerini alacak. Toplam yatak kapasitesi 35 bin 220 olan bu otellerin; 67 adeti 5 yıldızlı 24 bin 650 yatak, 40 adeti 4 yıldızlı 7 bin 457 yatak, 25 adeti 3 yıldızlı 2 bin 95 yatak, 16 adeti ise butik otel 1.018 yataktan oluşuyor.

Yatak sayılarına göre, Antalya 7 bin 443 yatakla ilk sırada geliyor. Antalya’yı, 7 bin 288 yatak ile İstanbul takip ediyor. Muğla 2 bin 255 yatakla üçüncü, İzmir 2 bin 110 yatakla dördüncü, Nevşehir ise 1.435 yatakla beşinci sıradaki yerini alıyor. Bunları 1150 yatak ile Afyonkarahisar, 1042 yatak ile Ankara izliyor.

Otel sayılarına göre İstanbul 30 tesis ile açık ara önde yer alıyor. Bu otellerin 21’i beş yıldız kategorisinde

Tesis sayıları bakımından ise İstanbul ilimiz 30 otel ile açık ara önde yer alıyor. Bu otellerin 21’i 5 yıldız, 6’sı dört yıldız, 3’ü ise 3 yıldız sınıfında bulunuyor. İstanbul’u 20 otel ile Antalya izliyor. 20 otelin 10’u 5 yıldız, 4’ü 4 yıldız, 3’ü 3 yıldız ve 3’ü butik otel kategorisindedir. Muğla ise 10 otel ile üçüncü sırada yer alıyor. Bu illeri 9 otel ile İzmir, 7’şer tesisle Nevşehir, Çanakkale, 5’er tesisle Ankara, Balıkesir ve 3’er otel ile Bursa, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Şanlıurfa, Van, 2’şer tesisle Denizli, Erzurum, Mardin, Ordu, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova illerimiz takip ediyor.

15 yeni otel projesi ya beklemeye alındı ya da iptal edildi

Son güncellemelerin yapılarak gerçekleştirildiği “Yeni Otel Projeleri” araştırmasına göre, 15 otel yatırımı ya beklemeye alındı ya da iptal edildi. Bu otellerin 7 adeti 5 yıldızlı, 3 adeti 4 yıldızlı, 4 adeti 3 yıldızlı,1 adeti butik otel sınıfındaki tesislerdir. Bu tesislerin toplam yatak kapasitesi ise 5 bin 262. Projelerin beklemeye alınmasının temel sebebi olarak ekonomik sıkıntılar ve belirsizlikler, ürün maliyetlerinin aşırı derecede yükselmesi, tedarik sürecindeki aksamalar gösteriliyor.  

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.