Yükleniyor

Daikin 2050 yılına kadar 1 milyon ağaç hedefine adım adım ilerliyor

2050 yılına kadar sera gazı emisyonunu net sıfır”a indirme hedefi ile ilerleyen iklimlendirme sektörünün öncüsü Daikin, Dünya Çevre Günü’nde anlamlı bir projeye imza atıyor. Daikin Türkiye, çalışanları adına 2 bin fidan bağışı yaparak Daikin Çalışanları Ormanı”nı hayata geçiriyor. Daha önce önce “Daikin Ormanları” projesi kapsamında 2021 yılında 50.000 adet fidan bağışı gerçekleştiren şirket; sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çevre dostu ürün ve hizmet gelişimini odağına alan faaliyetlerine devam ediyor.

                         

FUSION 25 (F25) adı verilen 2025 hedefleri doğrultusunda “küresel çevresel sorunların çözümlerine ürün ve hizmetleri ile liderlik eden iklimlendirme markası olmak” ve “karbon nötr şirket haline gelmek” doğrultusunda çalışan Daikin, Dünya Çevre Günü için özel bir çalışma yapıyor.

 

Daikin çalışanları için 2 bin fidan

 

Çevre dostu projelerinde çalışanlarını da kapsayan bir adım atma amacı ile yola çıkan şirket, “Daikin Çalışanları Ormanı”nı hayata geçiriyor. Bu kapsamda şirket çalışanları adına İzmit Taşköprü mevkii, 2 bin fidanla ağaçlandırılacak.

 

Son yıllarda iklim değişikliğine paralel küresel sıcaklıkların da artmasıyla iklimlendirme ürünlerinin toplumları destekleyen altyapıların önemli bir parçası haline geline geldiğini belirten Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, ürün ve hizmet geliştirme süreçlerinin yanı sıra, sosyal sorumluluk projelerinde de çevreyi odaklarına aldıkları belirtti. Önder “Mart 2021’de yaşama değer katma felsefemizden yola çıkarak 2050 yılına kadar 1 milyon ağaç dikme projesini başlattık. Daikin Orman projesi ile 50 bin ağaç fidanının dikilmesi sonucu 20 bin 550 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunu azaltmayı başardık. Aynı zamanda “Doğaya Can Ver” sloganıyla oluşturduğumuz Daikin Ormanı Projesi’nde yeni bir faza geçerek mevcut araç filosunun 1 yılda saldığı karbondioksitin karşılığında 56 bin fidan dikerek karbon ayak izini bertaraf ettik. Bu yıl Dünya Çevre Günü’nde çalışanlarımız için oluşturduğumuz orman ile sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda kapsayıcı ve anlamlı bir adım daha atmış olduk.” ifadelerini kullandı.

 

 

 Daikin Çevre İçin Başka Neler Yapıyor?

 

·        2020 Temmuz ayında Sakarya-Hendek’te yer alan fabrikada Güneş Enerjisi Santral(GES) projesi hayata geçirildi. Yatırım maliyeti 3 milyon dolar olan proje ile 133 bin 438 adet ağaca eş değer karbondioksit salımı 7 bin 069 ton azaltıldı, fabrikanın enerjisinin yüzde 90’ı bu proje ile sağlanmaya başladı.

 

·        Daikin’in mucidi olduğu R-32 soğutucu akışkan; geri dönüşümü kolay, çevre dostu bir kimyasal olarak tercih ediliyor. Daikin klima ve ısı pompalarında tercih edilen bir soğutucu akışkan olan R-32’li ürünler konusunda sektöre liderlik ediyor. Klimalarda R32 kullanımını ilk sağlayan şirket olmasının yanı sıra; daha çevreci bir üretim için 93 adet patentini de tüm dünyayla ücretsiz paylaştı.

 

·        ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ofislerde ve yemekhanelerde oluşan karton, naylon, cam, metal, evsel pil, gıda atıklarını kaynağında ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırıldı. Bu kapsamda 1.813 ton metal ve 2 bin 240 ton ambalaj atığı geri dönüşüme gönderildi. 69 ton kâğıt ve 43 ton tehlikeli atık enerji geri kazanımında kullanıldı.

·        Temiz Hava Elçileri projesi kapsamında 5-12 yaş arasındaki çocukların temiz hava ve iklim değişikliği hakkında farkındalıklarının artırılmasını amaçlıyor. Belirlenen okullarda 'temiz hava' sınıfları açarak çocukları, temiz hava konusunda bilinçlendirmenin yanı sıra Temiz Hava Elçileri ailesinin bir üyesi olarak görevlendiriyor. Hedef 2025 yılına kadar Temiz Hava Elçisi sayısını 3 bine çıkarmak.

 

·        2015 yılında ilk defa “Yeşil Kalpli Fabrika” belgesini alarak Hendek Üretim Tesisi’nde ters ozmos atık suyu ham su tankına alınıp tekrar kullanılarak yıllık 15 bin 400 metreküp su tasarrufu sağlandı. 450 watt’lık halojen armatürler 130 watt’lık LED armatürlerle değiştirilerek aydınlatmada yüzde 70 tasarruf edildi. Radyant ısıtıcılarda çift kademeli ve zaman ayarlı çalışma sistemine geçilerek yüzde 30 oranında doğal gaz tasarrufu sağlandı.

·        İstanbul - Maltepe’de bulunan genel merkez binasında 2020 Eylül ayında yağmur suyu ve lavabo hattı birleştirildi, atık suyun tekrar sisteme kazandırılmasını sağlama hedefiyle “Gri Su Projesi” başlatıldı. Bu çalışma sonrası, bahçe sulama, araç yıkama ve klozet sifonlarında geri kazanım suların kullanılması sağlanıyor. Aynı zamanda üretim tesisine, 800m2 kapalı alan çatısına yağmur suyu geri kazanım sistemi kuruldu. ‘Gri Su’ Atık Su Geri Kazanım Projesi ile arıtma tesisinin su ihtiyacının yüzde 45’i yağmur suyundan karşılanıyor.

·        Gençlerin eğitimine katkıda bulunmak, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak amacıyla İstanbul ve İzmir’de 2 adet mesleki ve teknik Anadolu lisesinde açtığı laboratuvarlara 2022 yılında bir yenisini ekleyerek; Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde bir iklimlendirme laboratuvarı kurdu. F25 stratejileri kapsamında 2025 yılına kadar en az 5 yeni iklimlendirme laboratuvarı kurma hedefi taşıyan şirket; her yaş grubundan öğrencinin iklimlendirme sektöründeki mesleki yetkinliklerini son teknolojileri deneyimleyerek geliştirmesini hedefliyor.

·        Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın doğal alanların ve türlerin yok oluşuna, iklim krizine dikkat çekmek için her sene mart ayının son cumartesi günü yaptığı “Dünya Saati Kampanyası”na katılarak, ışıkların bir saat kapatılması çağrısını yapıyor.  



Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.