Yükleniyor

Ethem Zagikyan: “Otel işletmesinde karlılığı arttırmak için yeni bakış açıları gerekiyor”

Ethem Zagikyan / Continent Worldwide Hotels Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Türkiye’yi yurt dışında başarı ile temsil eden ve yurt dışında en hızlı büyüme ivmesine sahip olan otel markalarını bünyesinde bulunduran franchise ve yönetim firması Continent Worldwide Hotels, Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Zagikyan, güncel piyasa durumlarına göre otel yatırımcılarına ve sektör profesyonellerine faydalı olacağını düşündüğü gözlemlerini yazdı.

 

“Ekonomik dalgalanmalar, rekabet ortamı, sürekli değişen trendler, finansal stratejileri belirlemede zorluklar yaratıyor”

 

Turizm ve Otelcilik alanında yatırım yapan ve bu alanda tabiri caizse bu yolculuğa çıkan otel sahipleri, günümüzde sürekli değişen pazar dinamiklerinin arasında kalıyor ve karlılığı yükseltmeyi geçelim, devam ettirmek için bile sürekli karşısına çıkan engellerle mücadele ediyor.

 

Türkiye’de COVID 19 sonrası birçok değişikliğe uğrayan otelcilik, sürekli yaşanan ekonomik dalgalanmalar, rekabet ortamının çokluğundan dolayı sürekli değişen trendler ve sektörün seyrinin sürekli değiştiği bir ortamda, yatırımcıların ve otel sahiplerinin ve de otel yönetim şirketlerinin ileriye yönelik finansal stratejilerini sürekli güncel tutmaları ve gözden geçirmeleri, otelin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için hayati önem taşımaktadır.

 

Genelde, bu tarz belirsizlik ortamlarında, otel işletmecilerinin sıklıkla yöneldiği formül ve karar alma süreçlerini etkileyen en önemli faktör gelir artışını etkili bir şekilde nasıl yükseltebilecekleri ve stratejilerini bu yönde kurgulamaya fayda sağlayacak kararları almak öncelikleri olur.

 

Ancak, piyasada verilen demeçlere ve bağımsız anket firmalarına, analistlerden gelen tahminlere gözü kapalı güvenerek aksiyon almak yerine, işletmecilerin kendi tesislerinden de edinebilecekleri, gerçek zamanlı verilerden yararlanarak kararlarını vermeleri ve stratejilerini belirlemeleri son derece önemlidir. Mevcut metrikleri analiz ederek ve tahmin modellerini buna göre ayarlayarak oteller, planlama süreçlerinde daha doğru bir yol haritası çizebilirler.

 

Gider kalemlerini doğru yönetmek

 

Gider kalemlerini doğru belirleyerek, aylık reforcast’lar ile (her ay yapılan yeniden değerlendirme) yönetmek ve de yakından takip etmek gerekir; enflasyon ve fiyat dalgalanmaları, bütçe projeksiyonlarının ve olası doluluk oranlarının düzenli olarak gözden geçirilmesini gerektirmekte ve zamanında gerekli önlemleri almakta faydalı olacaktır. Esneklik ve çeviklik, otellerin 2024 boyunca mali sürdürülebilirlik ve operasyonel verimliliklerini sağlamak için finansal beklentilerini yeniden gözden geçirilmesine fayda sağlayacaktır.

 

Ayrıca, karlılığı maksimize etmek için işgücü seviyelerinin optimize edilmesi ve içerideki operasyonun olabildiğince sade ve basitleştirilmiş bir modelde kurgulanması gerekir. İş gücünün de büyük bir sorun olduğu ve yeterince kalifiye personel bulunamayan bu son dönemlerde, personel eğitimine, satış teknikleri eğitimi verilmiş personele her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

 

Tabii ki teknolojiden yararlanarak ve zaman yönetimi (time management) yaklaşımlarını gözden geçirerek, oteller misafir deneyiminin kalitesini düşürmeden maliyetleri azaltabilir ve verimliliği artırabilirler. Yönetim ile personel arasında doğrudan ilişki kurulması, iletişim kültürünün oluşturulması, sahadaki personelin gözlemleri ve fikirleri yönünde hızlı aksiyon almayı kolaylaştırabilir ve uzun vadeli verimlilik kazanımlarını destekleyebilir.

 

Kişiselleştirilmiş hizmet

 

Otelcilikte trendleri takip etmek, küreselleşen dünyadan birşeyler öğrenmek ve değişime uyum sağlamak önemli. Turizm sürekli değişiyor, misafir portföyü de öyle. Otellerde ideal koşullar artık eskisi gibi kendiliğinden oluşmayacak, arz ve talep belli. Otellerin değişen trendlere ve misafir tercihlerine proaktif bir şekilde adapte olmaları gerekmektedir. Teknolojiye uzak durmak da artık bir tercih değil. Günümüz koşullarında bu maratonda önde olmak için tüm ulaşılabilir teknolojiden yararlanmak gerekiyor. Otelinizin reputasyonu artık ‘google’de yazılan yorumlara bağlı...

 

Kişiselleştirilmiş özel tesisler, kişiselleştirilmiş satış politikaları gerekliliğini önümüze koyuyor, satış ekipleri ile seyahat edenler arasındaki ilişkiyi de misafir odaklı hedeflerle uyumlu hale getiriyor.

 

Sonuç olarak, otelcilik sektöründe başarı, üst seviyede misafir deneyimlerini sağlama ve pazar dinamiklerine cevap verme konusundaki harmoniden geçiyor. Stratejik karar alma, operasyonel verimlilik ve misafir odaklılık öncelikli olarak ele alındığında, oteller günümüz ortamında karlılık yolunda biraz daha emin adımlarla ilerleyebilirler.

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.