Yükleniyor

Türkiye’de ekonomik ve çevreci ısı pompaları sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor

Türkiye’de ekonomik ve çevreci ısı pompaları sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor


BloombergHT kanalında yayınlanan sunuculuğunu İSKİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Topakoğlu’nun yaptığı “Dünya İçin Bir Şey Yap” programında Daikin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özen ve Form Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü Pınar Gürler, ısı pompaları konusunda en çok merak edilen bilgileri izleyiciler ile paylaştı.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na göre Avrupa Birliği Komisyonu’nu Avrupa genelinde 2050 yılına kadar net sera gazı emisyon oranlarını sıfırlamayı amaçlıyor, bu kapsamda düşük emisyonlu ve çevre dostu ısı pompası sistemlerinin kullanımı daha da önem kazanıyor. Isı pompası sistemleri enerji verimli, güvenli, konforlu, mimari açıdan estetik ve işletme giderlerinin de düşük olması gibi faydalarıyla cazip sistemler.

Türkiye’nin sahip olduğu iklim kuşağı düşünüldüğünde ısı pompaları Türkiye için tercih edilmesi gereken verimli sistemler olarak dikkat çekiyor. Avrupa’da güneş panelleriyle yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin, ısı pompası gibi enerjiyi verimli kullanan sistemlerle tüketilmesi giderek popüler hale geliyor. Su, toprak ve hava kaynaklı ısı pompaları, doğal kaynakları kullanarak verimli ısıtma-soğutma yaparken, enerji tüketimi kaynaklı karbon emisyonlarının da düşürülmesine katkı sağlıyor. Fosil yakıtların tükenmekte olması, her geçen gün bu yakıtların fiyatlarında ciddi artışlar yaşanması ve çevre bilincinin gelişmesi gibi birçok neden, insanlığın geleceğini güvence altına almak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaşamsal derecede önemli bir hale getiriyor. Günümüzde fosil yakıtların tüketimini azaltarak hidrolik, güneş, rüzgar, toprak ve jeotermal enerji gibi temiz, yerli ve yenilenebilir kaynaklarının kullanılması bir zorunluluk. İşte tam burada ısı pompası devreye giriyor.

Isı pompaları enerji olarak toprak, su veya havada bulunan enerjiyi kullanarak ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak suyu sağlar. Isı pompası enerjisinin yüzde 75’ini toprak, su veya havada bulunan enerjiden “bedava” olarak alır, yüzde 25’ini de elektrik enerjisinden karşılar.

Hava, su ve toprak doğada bulunan ve bedava olan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Bu sebeple günümüzde en fazla hava kaynaklı ısı pompaları tercih ediliyor. 

Isı pompaları kullanılan ısı kaynaklarına göre sınıflandırılırlar. Genelde en çok duyduğumuz genel tanımların başında Toprak-Su ve Hava kaynaklı ısı pompaları gelir.

Isıtma-soğutma kaynağı olarak toprak, ısı pompası cihazlarının en verimli çalışabileceği ideal sıcaklık değerlerine sahip bir kaynak olarak dikkat çekiyor. Yine mevcutta bir su kaynağı varsa bu kaynak, su kaynaklı ısı pompası uygulamalarında değerlendirilerek ilk yatırım farkını 1 yıl hatta 1 yıldan az sürede amorti edebilir. Binalarda Isıtma, soğutma ve sıcak su üretimi, binanın en çok enerji harcayan konularındandır ve bu işlemlerin ısı pompaları ile çözülmesi verimlilikte büyük katkı sağlar.

Hava kaynaklı ısı pompaları, -200C dış hava koşullarında dahi yüksek verimlilik ile çalışabilir ve +60/700C’lere kadar sıcak su temin edebilirler. Hibrit hava kaynaklı ısı pompası hem kombi hem de ısı pompasının birleştirilmiş hali olarak düşünülebilir. Isı pompası cihazı içerisinde bulunan doğal gaz yakıcı sayesinde cihaz kombi gibi de çalışabilir. Dış ortam sıcaklığına, enerji fiyatlarına ve dahili ısı yüküne bağlı olarak kompresör ile mi doğalgaz öncelikli mi çalışacağına kendi karar verir ve gerektiğinde bunları birlikte kullanır (hibrit çalışma). Böylece daima en ekonomik ve optimum tüketim sağlanır. Yıllık bazda maksimum verim sağlanmış olur.

Tüm dünyada ısı pompaları teknolojileri gelişiyor ve yaygınlık kazanıyor. Türkiye de her tip ısı pompası ile her boyutta yapılmış örnek uygulamalar mevcut olup mühendislik açısından gerekli bilgi birikimi de bulunuyor.

Isı pompalarının kullanımın yaygınlaşmasında devlet politikaları çok önemli!

Bu kapsamda sektörümüz ısı pompası pazarının gelişmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi ısı pompalarının yaygınlaştırılması için enerji verimliliği ile ilgili AB fonlarının Türkiye’de ısı pompalarına yönelik kullanımın arttırılması, vergi indirim desteği, son kullanıcıya yönelik doğrudan teşvik, düşük faizli banka kredisi ve ısı pompası üretimini geliştirmeye yönelik teşviklerin 2022 yılında hayata geçirilmesi, sektörümüzün büyümesine ve ülkemizin ekonomisine önemli katkılar yapacağı gibi, ülke olarak Yeşil Mutabakat hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

 

Sunuculuğunu İSKİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Topakoğlu’nun yaptığı İSKİD sponsorluğunda “DÜNYA İÇİN BİR ŞEY YAP” programında, iç hava kalitesi, verimli iklimlendirme sistemleri ve yeni trendler, teknolojiler, klima, iş yeri ruhsatlandırmasında havalandırmanın önemi, ısı pompaları, dijitalleşme, karbonsuzlaşma ve iklim değişikliğine etkileri gibi konularda uzmanı konuklar, izleyicilerle önemli bilgiler paylaşıyor.

 


Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.