Yükleniyor

Yerli-Yabancı Markalar İşletecek Otel Arıyor

Türkiye’deki yabancı zincirler bir yandan franchise anlaşmaları yaparken bir yandan da bünyelerindeki diğer markaları getiriyor. Yerli zincirlerimiz de hem yurtiçi hem de yurtdışında işlettikleri otel sayılarını sürekli arttırıyor. Biz de ünlü bir zincirden isim hakkı alarak oteli işletmenin arazi sahibi girişimciye sağladığı yararları araştırdık.

Yerli-yabancı otel zincirleri artık otel inşa etmek yerine, en iyi bildikleri işletme işine soyunuyorlar. Bu eğilim, otel için uygun arazisi olan, ancak otelcilik konusunda deneyimi olmayan girişimcinin elini rahatlatıyor. Yabancı otel zincirleri otel için uygun arazisi olan girişimcinin tesisini bünyelerindeki markalardan birinin adıyla işletmek için birbiriyle yarışıyor. Bu yarış, Türkiye’yi franchise’da (bayilik-isim hakkı verme) dünyada önde gelen ilk beş ülkeden biri haline getirdi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Elinde otel olmaya uygun arazisi olup gelişmeye açık konaklama sektörüne adım atmak isteyen girişimciler, oteli inşa ederken bunu nasıl pazarlayıp dolduracaklarını tam olarak bilmiyor. Bu noktada devreye giren otelcilik konusunda kendilerini ispat etmiş yerli-yabancı otel zincirleri, girişimcilere biri management (işletmecilik) diğeri franchise (isim hakkı kullanımı) şeklinde iki öneri götürüyor. Girişimcinin otelcilik konusunda deneyimi varsa hizmete açacağı tesisi kendisi işletiyor. Bu durumda otelini ünlü bir marka adıyla hizmete açıp marka sahibine isim hakkı kullanım bedeli ödüyor. Yok eğer oteli kendisi işletmeyecekse zincir oteller otelini onun yerine işletip hem işletim hem de franchise bedeli alıyorlar.

Zincir oteller franchise sisteminde oda gelirlerinin yüzde 4 ila yüzde 5'i, pazarlama için de oda gelirinin yüzde 2,5 ila yüzde 3'ü bir bedel alıyor. İşletme için de oda gelirlerinin yüzde 3 ila 4 arasında değişen ücretler alınıyor. Zincir otellerle ister işletme isterse franchise anlaşması yapmak isteyen girişimcilere, tüm görüşmeleri bu alanda uzmanlaşmış profesyonel danışmanlarla çalışmaları öneriliyor.  

Coral’dan yurtdışı atağı: 2005 yılında kurulan Coral Group Hotels, bünyesinde barındırdığı farklı segmentlerdeki uluslararası otelcilik markalarıyla faaliyet gösteriyor. Coral Group Hotels İş Geliştirme Direktör Yardımcısı Sami Kaplancı “4 ülkede 25’in üzerinde Xanadu Resort Hotel, Otium Hotels, Seven Seas Hotels markalarımızla misafirlerimize yüksek kalitede hizmet veriyoruz. Bu otellerin 4 tanesi kendi malımız olup, diğerleri işletme ve franchise yöntemiyle çalışıyor. Halen toplam 20 otel franchise ve bir otel management şeklinde hizmet veriyoruz. 2024 yılında Türkiye’de ağırlıklı olarak Ege bölgesi olmak üzere, Yunanistan’da Rodos ve Girit, Mısır Hurghada ve Şarm El Şeyh, Tunus Hammamet, Monastir, Djerba, Uzakdoğu’da Thailand ve Vietnam’da toplam 10 yeni otel daha işletmeyi planlıyoruz.”

Hilton’un 30 projesi var: 65 yıldır Türkiye’de misafir ağırlayan Hilton’un ülkemizde işlettiği otel sayısı 75’e ulaştı. “Türkiye, mevcut Hilton otelleriyle halen dünya çapında en büyük dördüncü pazarımız” diyen Hilton Ortadoğu ve Güney Avrupa Geliştirme Başkan Yardımcısı Mike Collini,” Büyüme sürecimize baktığımızda yaklaşık 30 tane geliştirme aşamasında olan yeni otel projemiz bulunuyor” diye ekliyor. “Hilton’un küresel çaptaki başarısı ve markaları sayesinde girişimcilere ve özellikle ilk defa otel sahibi olmak isteyenlere portföylerini çeşitlendirme fırsatı sunuyor” diyen Collini açıklamalarını şöyle noktalıyor: “Vizyon sahibi iş insanlarıyla el ele vererek doğru markayı doğru konumda ve doğru uyumda değerlendirerek iş birliği yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutladığı ve Hilton'un 100'den fazla oteliyle varlığını sürdürdüğü Türkiye’deki otel sahipleri ve yatırımcılarla iş birliği içerisinde ülkenizdeki varlığımızı daha da büyütmek için sabırsızlanıyoruz.”

Dedeman 81 ili hedefliyor: Dedeman Hotels & Resorts International, günümüzde Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde 9 ayrı konaklama markasıyla 25 lokasyonda, toplamda 3500 oda kapasitesiyle farklı ihtiyaçlara hizmet veriyor. Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, “Dedeman Hotels & Resorts International çatısı altında, mülkiyeti ve yönetimi bize ait olan Dedeman İstanbul otelimiz haricinde, 5 Management, 5 Franchise, 3 Lease; Park Dedeman markası olarak 4 Management, 2 Franchise, 2 Lease; Ready to Stay by Dedeman markası olarak 1 Management; Smart by Dedeman markası olarak 1 Franchise; Managed by Dedeman markası olarak ise 1 Franchise otelimiz bulunmaktadır. Bu yılın sonuna kadar otel sayımız 30'un üzerine çıkarken takip eden yılda kontrat sayımızı 75’in; operasyondaki otel sayımızın 50'nin üzerine çıkarmak istiyoruz. Kültür, inanç, sanat, gastronomi, spor ve sağlık turizminin yapıldığı ülkemizin 81 il ve ilçelerinde, farklı lokasyonlarda yer almanın yanı sıra yurtdışında da eşit ölçekli büyümek en büyük hedeflerimizdir.”

Wyndham’ın 20 yeni projesi var: Türkiye’de halen tamamı franchise olan, açık ve faal durumda 95’ten fazla oteli bulunan Wyndham Hotels & Resorts, 95’in üzerinde ülkede bulunan 9 binden fazla oteliyle dünyanın franchise veren en büyük otel şirketidir. “Tesis sayısı bazında Türkiye’deki en büyük uluslararası otel şirketiyiz” diyen Wyndham Hotels & Resorts Türkiye Ülke Direktörü Murat Özel şöyle devam ediyor: “Otel ortaklarımıza yüksek kaliteli markalar, sistemler, sadakat programı, satış ve pazarlama kapasitesi ve yüksek teknolojili çözümler sunuyoruz. Portföyümüzde dünyaca tanınan 24 marka ve her ziyaretçinin ihtiyaçlarına cevap veren çeşitli oteller yer alıyor. Markalarımızın 10’u hali hazırda Türkiye’de de bulunuyor. Bunların hepsi sadakat programımız Wyndham Rewards kapsamında yer alıyor. Açılış öncesi destek ve operasyon birimlerimize ek olarak, EMEA bölgesinin tamamından sorumlu gelir yönetimi ekibimiz de dahil olmak üzere, Türkiye'de ve diğer pazarlarda destek sağlayan birimlerimiz de ülkemizde görev yapıyor.”

Elite World’den 4 yeni tesis: Elite World Hotels & Resorts yönetimi, yeni stratejileri doğrultusunda, management-işletme ve franchise işletme modelini uygulamaya koyarak, turizm sektörüne Elite World Grand, Elite World, Elite World Comfy ve Elite World Go markalarını kazandırdı. Söz konusu markalarla Türkiye’nin 7 bölgesinde ve yurtdışında büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Elite World Hotels & Resorts Operasyon Direktörü Orkun Petekçi “Yıl sonuna kadar sözleşme süreci tamamlanmış 1, imza aşamasında olan 3 olmak üzere, toplam 4 yeni oteli daha zincirimize katacağız. Yıllar içinde otelcilik ve iş geliştirmede edindiğimiz deneyiminin yanısıra, markamızın gücünü potansiyel yatırımcılarla paylaşmak için Türkiye’nin 81 şehrinden gelen fırsatları değerlendiriyoruz.”

Anemon Suits & Residences geliyor: Anemon Otelleri alt markalarını; Grand, Kent ve Koleksiyon olarak 3 kategoriye ayırdı. Halen Türkiye’de çalışır halde olan 23 otelin 7 tanesi yönetim anlaşmalı otellerden oluşuyor. Yeni hedefleri konusunda bilgi veren Anemon Otelleri Marka Yönetimi ve Kalite Standartları Direktörü Didem Goncaoğlu şunu söylüyor: “Management anlaşmalı otellerimiz Anemon Diyarbakır Kent Otel, Anemon Mardin Grand Otel, Anemon Aydın Kent Otel, Franchising Anlaşmalı Oteller, Anemon Trabzon Kent Otel, Anemon Bakırköy Kent Otel, Anemon Uşak Kent Otel ve Villa Estet by Anemon Koleksiyon şeklinde sıralanıyor. Yıl sonuna kadar devam eden görüşmelerle üç yeni tesis daha markamız altında faaliyete geçecek. Halen; İstanbul, İzmir, Bursa, Karabük, Gaziantep, Bolu illerinde süren görüşmelerimiz var. Anemon Otelleri olarak, büyüme hedeflerimizi destekleyecek şekilde 4’ncü alt markamız olarak ‘Anemon Suits & Residences’ konseptini yakında açıklayacağız” diyor. 

Accor, büyük şehirlerde ekonomik segmentte devam edecek: Türkiye’de ultra lüks segmentten, ekonomi segmentine 67 otel ile uzun yıllardır faaliyet gösteren Accor grubu yönetimi, doğru yatırımcı ile doğru lokasyonda yer almayı hedefliyor. Accor Grubu Türkiye İş Geliştirme Direktörü Onur Kurç konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Yıl sonu hedefi odaklı çalışmaktan çok, doğru projelerde yer almayı hedefliyoruz. Amacımız otelcilik sektöründe yatırım yapan ve bizlerle çalışmayı tercih eden değerli yatırımcılarımızın finansal olarak başarılı sonuçlara ulaşmasını sağlamak.”

Kurç yeni anlaşmalar hakkındaki görüşleri ise şöyle özetliyor: “Yeni anlaşmalarımızda marka segmentasyonuna göre hareket ediyoruz. Yatırımın geri dönüş hızını baz aldığımız için lüks segment otellerimizi sadece İstanbul, İzmir, Ankara, Bodrum ve Antalya’da konumlandırmaya çalışıyoruz. Diğer büyük şehirlerimizde orta ve ekonomik segment otellerimiz ile devam edeceğiz.”

Oteli marka adıyla işletmek girişimciye ne sağlıyor?

1-Zincir otelin bilinen ismi pazarlama ve otelin doldurulmasına yarar sağlıyor

2-Belli başlı rezervasyon sistemlerine daha az para ödeniyor

3-Dünyaca ünlü markaların otelcilik deneyiminde öğreniliyor

4- Sadakat programlarına dahil oluyorlar

5-Sosyal medyada tanıtım ve teknolojik altyapılarından faydalanıyorlar. /  Kerem Köfteoğlu /PARA Dergisi


Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.