Yükleniyor

BookingAgora ilk yarıyılda yüzde 30 büyüdü

Seyahat tercihleri Avrupa’dan Asya’ya kayıyor

 

Küresel seyahat sağlayıcısı turizm teknoloji markası BookingAgora, 2025’in ilk yarıyılında yüzde 30’un üzerinde büyüme kaydetti. 10 binden fazla seyahat acentesine yurtdışı seyahat tedariği çözümleri sunan, 2.5 milyondan fazla otele ve 400’den fazla havayoluna erişim sağlayan BookingAgora platformunda gerçekleşen seyahat tercihleri outgoing pazarındaki değişimi

gözler önüne serdi. BookingAgora’ya göre 2025’in ilk 6 ayında en çok uçulan 20 şehrin 12’si Asya ülkesinde. BookingAgora Kurucu Ortağı Murat Kahraman, seyahat tercihlerinin Avrupa’dan Asya’ya belirgin bir şekilde kaydığını belirtti

 

 

Türkiye'nin önde gelen seyahat acenteleriyle güçlü iş ortaklıkları kuran BookingAgora, sektöre yurt dışı seyahat tedariği sağlayan turizm platformları arasındaki yükselişini sürdürüyor. BookingAgora Kurucu Ortağı Murat Kahraman, vize almada yaşanan güçlükler, ekonomik koşullar ve özellikle havayollarındaki maliyet artışlarına rağmen ilk yarıyılda yüzde 30’un üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini kaydederek şunları söyledi:

 

"2025 yılının ilk yarısında outgoing pazarı, özellikle Schengen vizelerinde yaşanan randevu alma güçlükleri ve artan ret oranları nedeniyle önemli bir sınavdan geçiyor. Vize engeli yaşamayan yolcular Schengen bölgesine seyahat etmeye devam ederken; diğer yolcuların tercihi, vizesiz veya online vize ile giriş yapılabilen destinasyonlara kaymış durumda. Öte yandan, ekonomik koşullar ve uçak bileti maliyetlerindeki artış da seyahat kararlarını etkileyen diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Tüm bu zorluklara rağmen, bu dönemde BookingAgora dinamik ürün yapısı ve güçlü dağıtım ağı sayesinde istikrarlı büyümesini sürdürdü; yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’un üzerinde bir büyüme kaydettik."

 

Otel tercihlerinde öncelik Avrupa ve Birleşik Krallık

 

BookingAgora Kurucu Ortaklarından Murat Kahraman 10 binden fazla seyahat acentesine outgoing tedarik çözümleri sunduklarına dikkat çekerek, dünya çapındaki iş ortağı olan firmaların ürün ve hizmetlerine yani 2,5 milyondan fazla otele, 400’ü aşkın havayoluna, vize, tur, transfer ve araç kiralama gibi geniş bir yelpazede sunmuş oldukları hizmetlere erişim sağladıklarını belirtti. Murat Kahraman, BookingAgora platformunda 2025’in ilk 6 ayında konaklama ürünleri bazında en çok tercih edilen ilk 5 destinasyonun Dubai, Paris, Londra, Amsterdam ve Milano olduğunu açıkladı. Otel tercihlerinde destinasyonları sırasıyla Barselona, Roma, Münih, Bakü ve Berlin izledi. Vize randevularında yaşanan zorluğa rağmen vizesiz girilebilen Dubai ve Bakü dışında otel tercihlerinde vize isteyen şehirlerin öne çıkması dikkat çekti.

 

En çok uçulan ilk 20 şehrin 12’si Asya kıtasında!

 

BookingAgora uçak bileti ürünleri bazında ise ilk 5’te Dubai, Bali, Seul, Londra ve Bakü geldi. En çok uçulan 20 şehir arasında yer alan diğer şehirler ise sırasıyla şöyle gerçekleşti: Paris, Bangkok, Barselona, Kazablanka, Phuket, Beyrut, Cape Town, Miami, Madrid, Roma, Tokyo, Düsseldorf, Aşkabat, Abu Dhabi, Sidney.

Uçaklı ürünlerde özellikle Asya ve Afrika şehirlerinin daha çok tercih edilmesi dikkat çekerken, BookingAgora Kurucu Ortağı Murat Kahraman ilk 6 ayda Türkiye outgoing pazarında gözlemlenen değişime dikkat çekti; seyahat tercihlerinin Avrupa’dan Asya’ya kaydığını kaydetti:

“2025 yılının ilk 6 ayında Türkiye outgoing pazarında dikkat çeken en önemli değişim, seyahat tercihlerinin Avrupa’dan Asya’ya doğru kayması oldu. Schengen vize süreçlerinde yaşanan randevu zorlukları ve yüksek ret oranları, seyahatseverleri vizesiz ya da online vizeyle kolayca giriş yapılabilen ülkelere yönlendirdi. Ancak bu yönelim yalnızca vize kolaylığıyla sınırlı değil. Türkiye’de Asya kültürüne ve destinasyonlarına duyulan ilginin artması, bu bölgelerde yurt içine kıyasla daha ulaşılabilir fiyatlarla tatil yapılabilmesi ve havayollarının doğrudan uçuş sayısını artırması bu değişimi destekleyen diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Aynı zamanda aktarmalı uçuş alternatiflerinin fazlalığı da Asya destinasyonlarını daha erişilebilir hale getiriyor.”

 

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.