Yükleniyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Türk turizmine 28 yeni otel ve 5 bin 934 yatak kazandıracak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, Türk turizmine, 2022 ve 2023’te 28 yeni otel ve 5 bin 934 yatak kazandıracak

Turizm Proje Dergisi olarak son güncellemesini Nisan 2022’de yaptığımız araştırmamıza göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, 13’ü 5 yıldız; 5’i 4 yıldız,8’i 3 yıldız, 2’si ise butik otel kategorisinde 28 yeni otel daha sektöre katılacak. 2022 ve 2023 yıllarında hizmete girecek tesisler, bölgeye toplamda 5 bin 934 ilave yatak sağlayacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, turist profili olarak, kış turizmi, doğa, tarih, kültür ve gastronomi turizminde gerek yerli gerekse yabancı turistleri ağırlıyor. Bölge, özellikle son zamanda turizme açılan ve "Tarihin sıfır noktası" olarak kabul edilen Göbeklitepe ile oldukça yoğun bir turist akışına sahne oldu. Bununla birlikte yeniden başlatılan “Doğu Ekspresi” seferleri turizme önemli bir artış getirdi. Van şehrimiz ise İran’dan, günübirlik alışveriş amaçlı gelen turistlerle yoğunluk yaşıyor. Kış turizmin önemli merkezlerinden, Palandöken Kayak Merkezi’ni bünyesinde barındıran Erzurum, turizmde gelişerek her yıl artan tesisleri ve ziyaretçi sayıları ile göz dolduruyor.

2022 ve 2023 yıllarında, toplam 28 yeni otelin daha yatırımı gerçekleşiyor

Son güncellemelerinin yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yeni otel yatırımları araştırmasına göre, bölgede 2022 ve 2023 yıllarında toplam 28 yeni otel yatırımı daha hayata geçiriliyor. Bu tesislerin13’ü 5 yıldız; 5’i 4 yıldız,8’i 3 yıldız, 2’si ise butik otel kategorisinde bulunuyor. Bölgeye toplam 28 otel ve 5 bin 934 yatak geliyor.

Erzurum ve Kars yatırımlarda ilk sırayı alan şehirler olarak dikkat çekiyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde, Erzurum 5 tesis ile ilk sırada yer alırken, Kars 4 yeni tesis ile onu takip ediyor. Diyarbakır, Hakkari, Şanlıurfa ve Van şehirlerimiz 3’er yeni tesis ile aynı sırada yer alıyor. Bu şehirleri sırasıyla Mardin 2 yeni tesis, Adıyaman, Batman, Elazığ, Şırnak, Tunceli ise 1’er yeni tesis ile izliyor. Erzurum’da 3’ü 5 yıldızlı, 1’i 4 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı toplam 5 tesis; Kars’ta 1’i 5 yıldızlı, 1’i 4 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı, 1’i butik toplam 4 tesis; Diyarbakır’da 1’i 5 yıldızlı, 1’i 4 yıldızlı,1’i butik toplam 3 tesis; Hakkari’de 1’i 5 yıldızlı, 1’i 4 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı, toplam 3 tesis; Şanlıurfa’da 2’i 5 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı, toplam 3 tesis; Van’da1’i 5 yıldızlı, 1’i 4 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı, toplam 3 tesis; Mardin’de 1’i 5 yıldızlı, 1’i 3 yıldızlı, toplam 2 tesis; Adıyaman, Batman, Elazığ, Şırnak, Tunceli ise 1’er yeni tesis ile sektöre katılacak.

Sektöre kazandırdığı yatak sayıları bakımından yapılan sıralamada Erzurum’un 1153 yatak ile ilk sırada olduğu görülüyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimize, 1153 yatak sayısı ile en çok Erzurum yatak ilave etmiş olacak. Erzurum’u, yatak sayısı bakımından sırasıyla, 923 yatak ile Kars; 898 yatak ile Şanlıurfa, 805 yatak ile Hakkari, 513 yatak ile Diyarbakır, 408 yatak ile Van, 290 yatak ile Mardin, 284 yatak ile Elazığ, 240 yatak ile Batman, 236 yatak ile Adıyaman, 110 yatak ile Şırnak, 74 yatak ile Tunceli takip ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, kültür turizmi, gastronomi turizmi ve kış turizmi kategorilerinde, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak yerlerini alıyorlar

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, yurdumuzda turizmin, sadece “güneş-deniz-kum” üçlemesinden ibaret olmadığını kanıtlar nitelikte güzellikler içeriyor. Bölgelerimiz, tarihi mekanları, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü ve kültür turizmdeki potansiyeli ile her yıl gittikçe artan oranda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Özellikle "Tarihin sıfır noktası" olarak adlandırılan, dünyanın en eski tapınak kalıntıları olarak kabul edilen, 12 bin 500 yılık geçmişe sahip Göbeklitepe’de yapılan çalışmalar, tarihi yeniden yazabilecek nitelikte önemli buluntulara ev sahipliği yapıyor. Gerek yeni yapılan ve yapımı devam edilen arkeolojik kazılar ve gerekse yeni bulunan ve ilerideki bir tarihte açılması planlanan diğer ören yerleri, insanların merakını cezbediyor. Ziyaretçi sayısında oldukça büyük bir artış oranına sahip olan bu yerleri bünyesinde barındıran Şanlıurfa; bölgenin turizm merkezi olabilecek nitelikte. Mardin şehrimiz de yine tarihi zenginlikler olarak farklı medeniyetleri barındırıyor ve tarihi taş evleriyle dikkati çekiyor. Gastronomi turizmiyle adından söz ettiren Gaziantep, yine gastronomi turizmiyle tanınan ve "evliyalar şehri" olarak bilinen, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki görkemli surlar ve Hevsel Bahçeleri’ni bünyesinde barındıran Diyarbakır, güneşin en güzel doğup battığı yer olarak bilinen Nemrut Dağı'nı sınırlarına sığdıran Adıyaman, Hasankeyf Ören Yeri'nin bulunduğu Batman, Akdamar adası ve Ermeni Kilisesini’nin, Van Gölü’nün bulunduğu, kedileri ile ünlü Van, kayak merkezleri ile meşhur Erzurum, Kars, doğal güzellikleriyle Ağrı Dağı’nı barındıran Ağrı, turizmin cazibe merkezlerini oluşturuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, turizm sektöründe, kış turizmi, kültür turizmi ve gastronomi turizmi kategorilerinde, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak yerlerini alıyorlar.

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.