Yükleniyor

Duty-Free Pazarının Hacmi 2028'de 110 Milyar ABD Dolarını Aşacak

Havaalanları, limanlar, uçak içi ve turistik gemilerde turistlere vergisiz alışveriş imkânı sunan ve “Duty-Free” olarak bilinen pazarın hacminin bu yıl 68 milyar doları, 2028 yılında ise 110 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Kerem Köfteoğlu’nun Mordor Intelligence’in konuyla ilgili raporundan derlediği bilgilere göre, küresel duty-free pazarı 2023-2028 yılları arasında yılda ortalama yüzde 9,8’lik büyümeler kaydedecek.

Mordor Intelligence’nin raporunun bölgelere göre büyümeler kısmında en hızlı büyüyen ve günümüzde bu alanın en büyük pazarının Asya-Pasifik olduğunu, Çin’in de bölgenin lokomotifi haline geldiği bilgisine yer veriliyor.

Söz konusu raporda duty free pazarında öne çıkan oyuncular şöyle sıralanıyor: Çin Duty Free Grubu Dufry, Lotte Duty Free, Lagardere, DFS Grubu, Shilla Duty Free, Gebr.Heinemann, King Power Uluslararası Grubu, Dubai Duty Free, Duty Free Amerika, Sinsegae Duty Free, Ever Rich Duty Free, Aer Rianta International ve W H Smith.

Pazarın üçte biri Asya-Pasifik’in

Asya-Pasifik, toplam duty-free pazarının üçte birini temsil ediyor.  Artan uçuş rotaları ve özel havayollarının kurulması, Asya-Pasifik'teki pazarın gelişmesine katkı sağlıyor. Öte yandan Çin ve Hindistan'ın artan tüketim ve alım gücünün de piyasayı olumlu etkilemeye devam etmesi bekleniyor.

Ocak 2021'de DFS, Shenzhen Duty-Free Group ile iş birliği içinde Haikou Mission Mills, Hainan'da gümrüksüz satış kompleksinin ilk aşamasını açtı. DFS, ilk Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı'nda çeşitli kategorilerden birinci sınıf ürünleri tanıtmaya karar verdi.

Şubat 2021'de Dufry'nin sahibi olduğu Hudson Group, Amazon'un Just Walk Out teknolojisini kullanarak Dallas Love Field Havaalanı'nda ilk Hudson Nonstop mağazasını açtı. Bu teknoloji, müşterilerin gerekli ürünleri fiziksel bir mağazadan almalarına ve bunlar için ödeme yapmalarına olanak tanıyor.

En çok hangi ürünler satılıyor?

Mordor Intelligence’nin raporunda duty-free mağazalarında satılan ürünler tüketicilerin tercih durumlarına göre şöyle sıralanıyor: Moda ve aksesuarlar, takı-saatler, şarap- alkollü içecekler, gıda-şekerleme, parfüm-kozmetik, tütün, kırtasiye ve elektronik.

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.