Yükleniyor

Bonna, Gastromasa’da “Yarına da kalsın” dedi!

Premium porselen markası Bonna’nın “Sofra Üstü Ekipman Sponsoru” olarak destek verdiği VIII. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı sona erdi. 4-5 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde “Georaphy” teması ile gerçekleşen etkinlik, dünyaca ünlü şefler ile birlikte sektörünün en önemli yatırımcılarını, profesyonellerini, fikir önderlerini ve markalarını bir araya getirdi. Bonna’nın sıra dışı koleksiyonları Gastromasa boyunca yıldız şeflerin sunumlarına eşlik ederken, Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan, “Dünya Turizm Destinasyonu Bodrum'un Lüks Segment Otellerinde Sürdürülebilirlik” konulu oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Aşkan, Türkiye’nin ilk ve tek %100 HoReCa markasının “Yarına da kalsın” sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde yaptıklarını ve gelecek hedeflerini anlattı.

 

6 kıtada 100’den fazla ülkede otel, restoran, kafe ve catering sofralarında şıklık yaratan Türkiye’nin ilk ve tek %100 HoReCa markası Bonna, gastronomi etkinlikleri arasında tüm dünyada ilk iki içerisinde yer alan VIII. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’na “Sofra Üstü Ekipman Sponsoru” oldu.

Türkiye ile dünya gastronomi arasında köprü görevi gören ve bu yıl “Georaphy” teması ile gerçekleşen etkinliğe, Ángel León, Dominique Crenn, Yoshihiro Narisawa, Rasmus Munk, Bruno Verjus, Andoni Luis Aduriz, Jordi Roca, René Frank, Yann Couvreur ve Antonio Bachour gibi dünyaca ünlü şefler katıldı. 4-5 Kasım tarihlerinde ağırlama sektörünün en önemli yatırımcılarının, profesyonellerinin, fikir önderlerinin ve markalarının Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geldiği Gastromasa’da premium porselen markası Bonna, yıldız şeflerin sunumlarına eşlik etti.

Yüzde 87 geri dönüştürülmüş materyallerden üretilen koleksiyonlar

Dünya gastronomisinin nabzını tutulduğu ve trendlerin belirlendiği etkinlikte “Dünya Turizm Destinasyonu Bodrum'un Lüks Segment Otellerinde Sürdürülebilirlik” konulu oturumda konuşmacı olarak yer alan Bonna Genel Müdürü Sayın Erbil Aşkan, Bonna’nın “Yarına da kalsın” anlayışı çerçevesinde sürdürülebilir bir gelecek adına yaptıklarını ve gelecek hedeflerini anlattı. “Bonna olarak, üretimde verimli kaynak kullanımının sadece yaşadığımız coğrafya için değil tüm dünyanın geleceği için en önemli adımlardan biri olduğunun uzun süredir farkındayız” diyen Aşkan şöyle konuştu: “Biz sadece yaşadığımız coğrafya için değil tüm dünya için projeler geliştirmek istiyoruz. Doğaya ve yaşama saygılı üretimi benimsiyor ve her anlamda, her platformda çevreyi ve dünyayı korumaya dikkat çekmek istiyoruz. Bu kapsamda %87 geri dönüştürülebilir malzemeden ürettiğimiz koleksiyonlarımız Prints, Ground ve Cras ile bugüne kadar 120.000 parça üretimi sıfır atıkla yaptık. Ayrıca geri dönüştürülmüş porselenden ürettiğimiz tabaklar ile her yıl 3 futbol sahası büyüklüğündeki alanın kirlenmemesini sağlarken, 1.200 ton yani yaklaşık 7 futbol sahası büyüklüğündeki doğal kaynaktan tasarruf ediyoruz. Tüm bunların dışında çok yakında gerçekleştireceğimiz 3 milyon $ & 4 Mw güneş enerjisi panel yatırımı ile tükettiğimiz elektiriğin %50'sini kendimiz üreteceğiz. Bu sayede 3.500 ton karbondioksit salınımını engelleyerek ve yıllık 300.000 ağacı kurtarmış olacağız. Enerji ve malzeme tüketiminde ise yüzde %5 iyileşme hedefliyoruz.”

 

“HoReCa sektöründe tabak zaiyatını yüzde 40’lardan yüzde 5-6’lara kadar düşürdük”

Üretim döngüsü boyunca verimli kaynak kullanımını desteklediklerini de aktaran Akşan, son yıllarda makinalarımızda yaptığımız düzenlemelerle %80 oranında elektrik tasarrufu elde ediyor ve atık suyun %80’ini geri dönüştürerek üretimde tekrar kullanıyoruz diyerek şöyle devam etti: “ Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, 2012’de normal porselenden çok daha ince, zarif ve dayanıklı olan ve standart porselene göre 200 derece kadar düşük sıcaklıkta sertleşen “Fine China Porselen” üretimine geçerek daha az enerji tüketmeyi başardık. Yeni nesil pişirim fırınlarımız sayesinde ise bugün yüzde %30 daha az doğalgaz tüketiyoruz. Ürünlerimizin paketlenmesinde kullanılan ambalaj malzemelerimiz dahi geri dönüştürülmüş malzemeden üretiliyor. Vermiş olduğumuz kenar çıtlama garantisi sayesinde ise ürünlerimizin kullanım ömrünü uzattık ve HoReCa sektöründe tabak zaiyatını yüzde 40’lardan yüzde 5-6’lara kadar düşürdük. Sürdürülebilir üretim açısından baktığımızda bu büyük bir başarı.”

 

Gelecekte tüm ürünlerini sürdürülebilir kılmak için çalıştıklarını belirten Aşkan, “Ancak verimli kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik konusunda tek başına hareket etmek hiçbir zaman yeterli değil. Bu konuda hepimize tek tek bireyler ve kurumlar olarak büyük sorumluluklar düşüyor. Atacağımız ufak adımlarla ve sürdürülebilir bir yaklaşımla, gezegenimizin kaynaklarını israf etmeden üretmek ve başarmak mümkün. Biz buna can-ı gönülden inanıyoruz ve sürdürülebilirlik konusunda sektörün diğer paydaşlarına da ilham verdiğimizi düşünüyoruz” dedi.

 



       


Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.